Zaalcompetitie bij de jeugd

In de winter met de gehele jeugd de zaal in!

Alle jeugdteams van de O8 t/m O18 doen bij Phoenix verplicht mee aan de zaalhockeycompetitie en krijgen in de winterperiode ook zaalhockeytrainingen. Voor de Funkey en Onder 7 is er geen zaalhockey. Zij hebben een winterstop. Voor seizoen 2022-2023 is bij de 1e- en 2e-lijnsteams O12/O14/O16/O18 ook een zogenaamd mixteam gemaakt. Zo heb je dan bijv. een MO18-1-, MO18-2- en MO18-12 zaalteam. Elk team speelt 5 of 6 keer twee wedstrijden in de periode van december t/m februari. De wedstrijden worden op zaterdag (tussen 9.00 - 21.00 uur) of zondag (tussen 9.00 - 19.00 uur) gepland. Ouderbegeleiders worden voorafgaand aan het zaalseizoen uitgenodigd voor een informatieavond over het zaalseizoen en ontvangen een informatiepakket.

Regulier zaaltrainingsschema

Elk team traint ongeveer 1 uur per week. We trainen in diverse zalen in Zeist en omstreken. We spelen overal onder voorwaarde dat we de zalen en kleedkamers schoon en netjes achterlaten. Spelers, trainers en ouderbegeleiders maken gezamenlijk afspraken over het opruimen en controleren. Het trainingsschema wordt begin / medio november gepubliceerd. Het Sport Technisch Kader (STK) houdt bij het maken van het trainingsschema zoveel mogelijk rekening met de trainingsdagen op het veld. Door de beperkte beschikbaarheid van de zalen is het helaas niet voor elk team mogelijk om dezelfde trainingsdagen en/of -tijden aan te houden als op het veld.

Wedstrijdschema

De wedstrijden worden door de KNHB ingepland. Clubs hebben geen enkele invloed op de planning van de wedstrijden. Het wedstrijdschema is begin november zichtbaar in de Phoenix-app, via de button op de homepage van ons site, het 'Matchcenter' van de KNHB en in de hockey.nl-app.

• De O14/O16/O18-jeugd wordt zowel op zaterdag als op zondag ingepland.
  • Bij O12- jeugd wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk wedstrijden op de zondag (waar mogelijk in de ochtend) te plannen. Dit in verband met de vele open dagen van middelbare scholen op de zaterdagen.
  • De O9/O10-jeugd zal in beginsel op de zaterdag hun wedstrijden spelen. Indien er in een regio onvoldoende halcapaciteit beschikbaar is op de zaterdag zal er uitgeweken worden naar de zondagochtend.
  • O8-teams: in december worden er geen wedstrijden gespeeld. In januari/begin februari worden er op 4 nader te bepalen ochtenden op centrale locaties in de regio Utrecht wedstrijden gespeeld.

Blokwedstrijden

Als team speel je op elke wedstrijddag twee wedstrijden in een wedstrijdblok.

Aanwezige teams in een blok:           3 teams (drieluik)

Bloktijd:                                            2 uur

Wedstrijdduur:                                  1x 30 minuten, geen rust

Scheidsrechters:                                Na ca. 15 minuten wisselen van kant (wedstrijdklok niet stilzetten)

Inspeeltijd tussen wedstrijden:          10 minuten

Uitzondering vormen de teams in de topklasse: zij spelen 2x20 minuten met 5 minuten rust.

Regels bij zaalhockey

Bij zaalhockey zijn de regels behoorlijk anders dan bij veldhockey. Zo mag er niet hoog gespeeld worden, mag er niet geslagen of geflatst worden en staan er minder spelers in het veld (zes waarvan een keeper). Aan een wedstrijd mogen maximaal twaalf spelers deelnemen. Lees op de wedstrijd van de KNHB alles over de spelregels. Hier zijn ook diverse video's te bekijken.

Veldhockey Zaalhockey
Lengte wedstrijd 70 minuten (4 kwarten van 17,5 minuten) 1 x 30 minuten (2 wedstrijden)
Aantal spelers 11 6
Zijlijnen Aan alle zijden van het veld Geen zijlijnen, maar balken
Oppervlakte veld 91 x 55 meter Min. 36 x 18 m. / Max. 44 x 22 m.
Groene kaart 2 minuten tijdstraf 1 minuut tijdstraf
Gele kaart 5 of 10 minuten tijdstraf 2 of 5 minuten tijdstraf
Hockeytechniek Push, slaan, scoop, flats Pushen over de grond, m.u.v. doelpoging (dan mag hoog)

Materiaal en uitrusting

Een speciale zaalhockeystick en schone indoor sportschoenen zijn verplicht. Beheerders van sporthallen en zaalleiders controleren hier streng op. Zwarte zolen die strepen kunnen maken mogen niet. Keepersriempjes met afgeplakte metalen gespen mogen ook niet. Zaalhockeyballen en keeperriempjes met zachte gespen worden uitgedeeld aan elk team. Tot slot stelt Phoenix vanuit veiligheidsoogpunt voor alle spelers het hockeyen met een zaalhandschoen verplicht

Ieder team levert zaalleiders

Bij thuiswedstrijden wil Phoenix alles goed regelen en staat gastvrijheid voorop. Het team dat zaalleiding heeft, regelt zelf minimaal twee zaalleiders (verplicht gesteld door de KNHB). De twee ouders die tijdens het thuisblok van 3 wedstrijden de zaalleiding op zich nemen hebben de volgende taken; klaarzetten wedstrijdtafel, balken laten klaar leggen door eerste team, gasten en scheidsrechters verwelkomen en de wedstrijdtijd bewaken (begeleiden afronden DWF). Mocht er sprake zijn van schade, dan kunnen de zaalleiding en de beheerder gebruik maken van dit schademeldingsformulier.