Historie ~ ontstaan in 1884


Opgericht in 1884

Phoenix is opgericht in 1884 als cricketvereniging van het Gymnasium in Katwijk. Via Den Haag, Wassenaar en Gulpen komt Phoenix na de Tweede Wereldoorlog naar het RK jongensinternaat Katwijk De Breul naar Zeist. Vanaf 1964 is Phoenix als hockeyclub aangesloten bij de KNHB. Sinds 1976 wordt er niet meer gecricket, maar tot 2003 werd er nog wel honkbal en softbal gespeeld. In 2024 viert Phoenix haar 140-jarig bestaan. 


Oorsprong van het blauw witte Phoenix tenue

De Rooms Katholieke achtergrond van Phoenix verklaart de kleurstelling van het Phoenix tenue (van achter effenblauw, en voor 3 effen banen: blauw, wit, blauw). Deze is afgeleid van de blauwe cape of mantel van de Heilige Maagd Maria: kijk maar naar de Mariabeelden in oude kerken en naar schilderijen waar Maria wordt afgebeeld. Van de rug af gezien is haar cape dan vrijwel altijd geheel effen. Maar als je Maria van de voorkant ziet dan zie je dat de cape niet sluit. Hij valt losjes over de schouders waardoor je van de voorkant haar meestal lichtgekleurde (witte of lichtgrijze) lange blouse of hemdjurk ziet. Die draagt ze onder de cape. Dus van voren zie je dan in het midden een lichtgekleurde baan met aan de zijkanten de blauwe voorpanden van de cape.


Koninklijke Erepenning

Bij het 125 jarig bestaan (30 maart 2009) is Phoenix door HM Koningin Beatrix onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Als een vereniging meer dan 75 jaar bestaat, "solide" is en een "bepalende rol speelt in haar omgeving" en haar bestuurders bovendien van "onbesproken gedrag" zijn, dan kan de Koninklijke Erepenning worden aangevraagd. Als een vereniging een overkoepelend orgaan heeft, in ons geval de KNHB, en dat orgaan is zelf Koninklijk dan kan de vereniging niet ook nog eens Koninklijk zijn. Maar die vereniging kan dan wel de Koninklijke Erepenning toegekend krijgen. En zo geschiedde dat in 2009 voor Phoenix.


Oorsprong van de naam Phoenix

Het verhaal van de mytische Phoenixvogel kent 2 versies, een Griekse en een Egyptische versie. We vertellen ze allebei.


De Griekse versie

Phoenix (soms ook wel geschreven als Feniks) was een belangrijk figuur in de Griekse mythologie. Deze vogel leefde vlak bij een koele bron en was de dienaar van de zonnegod Phoebus. Iedere zonsondergang baadde Phoenix zich in de bron en ging op een tak van een nabij staande boom zitten. Na dit duizend jaar gedaan te hebben, bouwt deze vogel een nest in de hoogste palm (Phoenix is ook een palmensoort) in Phoenicië (ook wel: Venicië). De vogel zingt in dat nest, weer bij zonsondergang, een prachtig klinkend lied.


Dit lied is zo mooi dat Phoebus, de zonnegod, zijn vlammende zonnewagen even stilzet om te luisteren. Als hij daarna weer verder rijdt, springen de vonken van zijn haar en daardoor vliegt het nest in brand. De zingende Phoenix merkt dat te laat, vat vlam en verbrandt. Echter: uit het afgekoelde as herrijst een nieuwe Phoenix. Deze zal weer voor duizend jaar in het gelukkig oord verblijven, iedere dag lekker badderen en na die duizend jaar ook weer een nest bouwen. En daarna weer in de brand vliegen, verbranden, weer uit de as herrijzen etcetera.


De Egyptische versie

De Egyptenaren vereerden duizenden jaren geleden ook de vogel Phoenix. Hun Phoenix was een grote, schitterend gekleurde vogel, met een rijk en gevuld verenkleed en een prachtige zangstem. Altijd was het een mannelijke vogel, en ook de enige in zijn soort en hij leefde vijf eeuwen lang. Als het einde van zijn leven naderde dan bouwde hij een nest van de duurste specerijen, ging erop zitten, stak het nest in brand en vernietigde zo zichzelf. Uit die as verrees dan weer een nieuwe Phoenix.


Wanneer die jonge vogel sterk genoeg was vloog hij weg met het nest waarop de as van zijn vader nog lag. Hij vloog dan naar de zonnestad Heliopolis. Hier zette hij het nest op het altaar van de Zonnegod Ra als eerbewijs aan de Zon. De Phoenix is daarmee het symbool van de Zon, die zelf ook iedere avond lijkt te sterven in een rode vuurgloed, maar die de volgende morgen weer krachtig stralend opkomt. Natuurlijk worden ook hier weer de verrijzenis en de wedergeboorte aangeven.


Het is maar mythologie moet je denken. Echter, Phoenix is nog steeds het symbool van verrijzenis! En deze naam is dus heel toepasselijk voor een hockeyvereniging waar na ieder verlies de daarop volgende overwinning toch ook weer een soort verrijzenis is!

Share by: